dinsdag 10 december 2013

Kniepertjes update

In mijn vorige blog kreeg ik de vraag of kniepertjes een beetje op stroopwafels lijken.
Nou niet dus. Het smaakt heel anders dan stroopwafels.
Kniepertjes is vooral een traditie in Groningen en Drenthe.
Kniepertjes worden gemaakt van een stevig deeg want je moet er balletjes van kunnen draaien.
Als het deeg uit de wafelijzer komt is het zacht, maar binnen een paar seconden wordt de wafel hard.
De betekenis er achter is dat in december, het oude jaar zich heeft ontvouwen (je weet wat er is gebeurt).
Daarom is het een platte (open) wafel.


Op nieuwjaarsdag eet je rolletjes, de betekenis daarvan is dat het nieuwe jaar nog helemaal onbekend voor ons ligt en daarom eet je op nieuwjaarsdag rolletjes.
Het beslag van rolletjes is vloeibaar.
Rolletjes en kniepertjes worden wel allebei in een wafelijzer gebakken. Zodra een rolletje uit de wafelijzer komt (het is nog plat) moet je het direct op een houten stokje rollen want het wordt heel gauw hard.
Opgerold en afgekoeld kun je er ook slagroom in spuiten.
De smaak van kniepertjes en rolletjes zijn ook niet hetzelfde.


De foto's zijn van Banketfabriek Jac. Vegter in Hoogezand.

Fijne dagen.
Mirjam

4 opmerkingen:

  1. ideetje voor nieuwjaars dag een paar bussen slagroom bij moes als we rolletjes eten !!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. leuk dat je het verteld hoe het werkt met de kniepertjes....met slagroom zou het mij ook wel smaken ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In Twente worden ze ook veel gebakken.
    De slagroom in het rolletje staat voor een 'zoet' nieuwjaar.

    groetjes, Gera

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lekkerrrrrrrrrrrr zowel met als zonder slagroom!

    BeantwoordenVerwijderen